Sulje | Tulosta
Tämä sivu on tulostettu: HTTPS://hakosalo.fi/

Etusivu > Tiedotteet > Vuosi 2017 > Sähköinen äänestysjärjestelmämme toi VAMOK:in vaaleissa äänestysprosenttiennätyksen.

Sähköinen äänestysjärjestelmämme toi VAMOK:in vaaleissa äänestysprosenttiennätyksen.

Toteutimme sähköisen äänestysjärjestelmän jäsenrekisterimme yhteyteen. Järjestelmän avulla toteutettiin Vaasan Ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan VAMOK:in edustajiston vaalit marraskuussa 2017. Järjestelmä toimi hienosti ja sen kautta 702 opiskelijaa VAMOK:in 1870 äänioikeutetuista jäsenestä kävi antamassa äänensä. Äänestysprosentti 37,5 löi edellisen ennätyksen lähes kymmenellä prosentilla.


Äänestysjärjestelmä rakennettiin Jäsrek-jäsenrekisterimme yhteyteen niin, että äänioikeutetuille lähetettiin sähköpostitse henkilökohtainen koodattu äänestyslinkki, jolla jäsen voi äänestä vain kerran. Linkistä aukesi mobiiliystävällinen, yksinkertainen käyttöliittymä. Järjestelmä myös havaitsi automaattisesti kesken äänestyksen jäsenrekisteriin kirjatut jäsenmaksut ja läsnäolomerkinnät ja lähetti uusille äänioikeutetuille oman äänestyslinkin automaattisesti.

VAMOK:in vaalilautakunnan puheenjohtaja, Juuso Hautala, oli järjestelmään erittäin tyytyväinen.

"Mielestämme äänestysjärjestelmä toimi hyvin. Ännestäminen oli helppoa ja yksinkertaista, sillä se ei vaatinut erillistä kirjautumista. Hienoa oli myös, että jokainen äänestäjä näki oman äänestyshetkensä, millä äänestäjä pystyi todistamaan, että oli äänestänyt. Tämä helpoitti haalarimerkkien jakamista äänestäjien kesken. Tuloksista oli mielenkiintoista nähdä äänestysmäärän tunti tunnilta. Pystyimme tästä näkemään milloin äänestäminen oli ahkerinta."

Nopealla aikataululla rakennettu äänestysjärjestelmä toimi suunnitellusti ja tiukan aikataulun vuoksi keskityttiin tässä enemmän loppukäyttäjän eli äänestäjän käyttöliittymään. Hallintapuoli hoidettiin Hakosalon kautta eli vaaliasetuksille ja ehdokkaiden syöttöön ei ollut omaa käyttöliittymää ja eri ehdokkaiden äänestysmäärä toimitettiin VAMOK:ille Excel-tiedostona vaalin sulkeuduttua.

Näiden kokemusten perusteella voimme kehittää vaaliominaisuuksia ja äänestysjärjestelmää ja jatkossa tarjota sitä kaikille noin 10:lle jäsenrekisterijärjestelmäämme käyttäville opiskelijakunnille. Myös VAMOK:ilta tuli pilotin jälkeen hyviä kehitysehdotuksia: 

"Kehitettävää järjestelmässä on ehdokkaiden kuvat, mikä helpottaisi äänen antamista. Olisi myös hieno nähdä äänestyksen reaaliaikainen äänestysprosentti. Tulosten automaattinen laskenta olisi myös hienoa ja helpottaisi vaalilautakunnantyötä. 

Olisi hienoa myös jos vaalilautakunta vosi itse täyttää ehdokkaiden tiedot järjestelmään ja käynnistää äänestyksen."