Kysymysvaihtoehdot
Luodessasi uutta elementtiä, valitset ensin minkä tyyppisen elementin haluat luoda. Alla tarkempi selitys jokaisesta vaihtoehdosta.
Alasvetovalikko
Alasvetovalikkoon muotoillaan kysymys ja sen vastausvaihtoehdot. Hakijan on mahdollista valita vastausvaihtoehdoista vain yksi vaihtoehto.
Kunta
Kunta on oma kenttänsä, sillä vastausvaihtoehdoiksi tulee automaattisesti Suomen kunnat. Näin vältetään vastausten kirjoitusvirheet tai vanhojen kuntien valinta. Näin hakemuksia on helppo jaotella kunnittain.
Liitteen lisäys
Liitteen lisäyksiä on mahdollista laittaa useampia hakemukselle. Maksimikoko yksittäiselle liitteelle on 10mt. Tuetut liitemuodot ovat yleisimmät kuvatiedostot ja pdf.
Memo-kenttä
Memo-kentän valitsemalla kysymykseen odotetaan pitkää tekstivastausta. Merkkimäärärajoitus on korkealla (yli 30.000 merkkiä), joten hyvin pitkätkin vastaukset ovat mahdollisia.
Monikenttä
Monikenttä -valinta toimii erityisen hyvin esimerkiksi kun halutaan kysyä tunnuslukuja useamman vuoden ajalta. Monikenttä-kysymykseen muotoillaan normaalisti kysymys ja tämän jälkeen annetaan vastausvaihtoehdot. Hakemuksen täyttäjälle jokaisen vastausvaihtoehdon olla on vastauslaatikko, esimerkki Monikentän käytöstä alla
Radio
Radio tarkoittaa kysymystä, johon annetaan monta vastausvaihtoehtoa. Näiden vaihtoehtojen joukosta hakija voi valita vain yhden vaihtoehdon.
Raksikenttä
Raksikenttää käytetään yleensä hakemusten loppuosassa pakollisten hyväksyntöjen kysymiseksi, esimerkki alla. Mikäli kentän asettaa pakolliseksi, ei hakemusta voi lähettää hyväksymättä kyseistä kohtaa.
Sähköpostiosoite
Kysymykselle, jossa kysytään hakijan sähköpostiosoitetta on oma mallinsa, sillä tässä on muodon oikeellisuuden tarkastus. Tämä tarkoittaa sitä, että jos hakija koittaa täyttää tähän kohtaan esimerkiksi puhelinnumeroaan tai pelkkää tekstiä ilman @-merkkiä, ei hakemus hyväksy sitä vaan huomauttaa virheellisestä muodosta.
Tekstikenttä
Tekstikenttä on yleisin vastausmuoto. Se sopii hyvin kysymyksiin, joihin odotetaan lyhyttä tekstimuotoista vastausta (esimerkiksi hakijan nimi, osoitetiedot)
Y-tunnus
Kuten sähköpostin osalta, myös Y-tunnukselle on oma mallinsa, sillä tässäkin on muodon oikeellisuuden tarkastus. Mikäli hakija koittaa täyttää tähän kohtaan jotakin muuta kuin oikean muotoisen Y-tunnuksen, hakemus ei hyväksy sitä vaan huomauttaa virheellisestä muodosta.
Hakemuksen väliotsikot ja infotekstit
Täytettävien kysymysten lisäksi hakemukselle on mahdollista laittaa väliotsikoita ja infotekstejä. Käytettävyyden kannalta erityisesti pitkiä hakemuksia on hyvä rytmittää väliotsikoinnilla.
Muu Info-teksti
Suosittelen välttämään pitkiä kysymystekstejä ja arvioimaan, olisiko tarkemmat selosteet hyvä laittaa infoteksteiksi. Ne rytmittyvät hakemukselle hieman eri tavalla kuin kysymykset ja tuovat selkeyttä hakemuslomakkeelle.
Väliotsikko
Väliotsikoiden avulla on hyvä jakaa erityisesti pitkiä hakemuksia useampiin osiin. Ne tuovat hakemukselle selkeyttä ja ovat käyttäjäystävällisiä. Väliotsikon fonttikoko on kysymysten fonttia hieman suurempi ja väliotsikot erotellaan kysymyksistä hiusviivoilla.